Paragraaf-stijlen
Op de derde regel van de editor vind je lijstjes voor lettertype, tekengrootte en opmaak. Hier bespreken we het gebruik van stijlen voor de structurering van teksten.
Het gebruik van stijlen om teksten te structureren wordt sterk aangeraden door websiteman. Het voordeel van het gebruik van stijlen is dat hiermee teksten op een uniforme manier weergegeven worden (op elke pagina op dezelfde manier) en je biedt zoekmachines een handige manier om snel door de pagina te zoeken.
Tip! In de meeste tekstverwerkingsprogramma's is het mogelijk stijlen te gebruiken. Ook voor het opmaken van documenten kan dit zeer handig zijn. Aan de hand van stijlen kun je vaak automatisch een inhoudsopgave aanmaken en wanneer je een keer de lay-out van een kopje wilt aanpassen hoef je alleen de stijl aan te passen en alles wordt automatisch bijgewerkt.
In de meeste gevallen zal de webdesigner ook gebruik maken van stijlen. Kopjes, subkopjes en paragrafen hebben dan allemaal een bepaalde opmaak mee gekregen. Je hoeft hierdoor in veel gevallen niet zelf aan de slag met de opmaak, maar wordt deze gelijk meegegeven wanneer je een stijl selecteert.
De verschillende stijlen hebben in de meeste gevallen ook allemaal een vooraf gedefinieerde marge. Zo zit er altijd een grotere afstand tussen paragrafen dan de regelafstand, waardoor er werkelijk alinea's ontstaan. Dit maakt teksten makkelijk leesbaar en maakt het onnodig om witregels tussen paragrafen te zetten.
Let op! Witregels aan het eind van teksten, zoals nieuwsberichten, kunnen afwijkingen in de opmaak veroorzaken wanneer deze gebruikt worden op andere plekken van de site, zoals de verkorte nieuwsberichten. Probeer deze dan ook te vermijden.
Voorbeelden van stijlen op deze site:
Kop 1 - alinea
De stijl alinea wordt standaard gebruikt voor alinea's. Na elke kop of subkop wordt deze stijl gebruikt. Wanneer je op een nieuwe pagina begint met typen is de stijl nog niet geactiveerd. Dit gebeurd pas wanneer je zelf de stijl selecteert uit de lijst of op enter drukt. Het kan daarom zijn dat de tekstkleur in de editor in eerste instantie afwijkt van de kleur op de site. Zodra de juiste stijl geselecteerd is zal dit verholpen zijn.
De alinea-stijl wordt in de code gezet tussen de < p > tags.
Kop 2 - adres
Met de stijl adres wordt over het algemeen gebruikt om het adres van de eigenaar van de pagina in op te nemen. Zoekmachines herkennen deze stijl doordat de tekst tussen de < address > tags staan.Kop 3 - vaste opmaak
De stijl wordt over het algemeen gebruikt om tekst op te maken
met een lettertype met vaste breedte (bijvoorbeeld courier).
Tevens
worden enters (returns) en spaties behouden, waardoor het
mogelijk is om veel ruimte
tussen woorden te zetten.
Deze stijl maakt gebruik van de < pre > tags.