Nieuwsbrief
Met de nieuwsbriefmodule wordt het mogelijk om op een eenvoudige manier nieuwsbrieven te versturen naar mensen die zich daarvoor (zelf) hebben ingeschreven. Via de site kunnen bezoers zich aan- en afmelden (wettelijke verplicht).
Implementatie
Inschrijfformulier
Het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief wordt op de volgende manier geplaatst op de pagina:
[module::form:newsletter]
Met dit inschrijfformulier kunnen bezoekers zichzelf aanmelden en ook weer aanmelden. Alleen het e-mailadres is verplicht om in te voeren. Wanneer een bezoeker zich aanmeld ontvangt hij/zij een bevestigingsmail met een link om definitief te bevestigen.
Om af te melden is alleen het e-mailadres nodig. Ook hiervan wordt een bevestiging gemaild.
Tip! Kijk eens op de site van de OPTA voor alle eisen die gesteld worden aan het versturen van e-mailnieuwsbrieven. Andere handige link: frankwatching.nl.
Archief
Het nieuwsbriefarchief kan geplaatst worden met de volgende code:
[module::newsletter]
Deze code zorgt voor een overzicht van de verstuurde nieuwsbrieven op de pagina, zodat deze online altijd te bekijken zijn. Dit overzicht is niet verplicht.
Let op! Het is belangrijk dat deze code in een pagina niet opgemaakt is. Wanneer je deze codes op een pagina tegenkomt (in de edit-weergave), ga hier dan niet mee rommelen, het is dan waarschijnlijk dat je de opmaak van een van de onderdelen verstoort.
Instellingen
Template: Hier kan je kiezen welke template gebruikt dient te worden voor de nieuwsbrief. De webdesigner heeft hier al een keuze gemaakt. Het is niet mogelijk om dezelfde template als voor de site te gebruiken. Aan e-mailtemplates zitten namelijk andere eisen.
Inschrijfvelden: Bij de instellingen kan je aangeven welke velden er beschikbaar dienen te zijn in het inschrijfformulier. Alleen het e-mailadres is altijd verplicht. De rest van de velden hoeft niet ingevuld te worden, maar kan wel gebruikt worden om bijvoorbeeld automatisch een persoonlijke aanhef te maken.
Inschrijvingen beheren
Hier kan je inschrijven verwijderen of via een csv-bestand een nieuwe lijst met inschrijvingen toevoegen. Wanneer je een inschrijving verwijderd krijgt de betreffende persoon hiervan een bevestiging.
Het toevoegen van een csv-bestand is alleen bedoeld om aan het begin een bestaand adressenbestand toe te voegen aan het systeem. Dit is niet bedoeld om ongelimiteerd mensen toe te voegen, het is namelijk wettelijk verplicht dat mensen zich actief inschrijven voor een nieuwsbrief.
Bericht maken
Een nieuwe nieuwsbrief maken gaat op eenzelfde manier als het aanmaken van een nieuwsbericht. Het onderwerp van de nieuwsbrief is ook de titel die wordt meegegeven aan de mail (onderwerp). Teksten kunnen zoals gebruikelijk worden opgemaakt en ook afbeeldingen kunnen normaal geplaatst worden.
Je kan verschillende codes gebruiken om automatisch een aanhef te genereren. In sommige nieuwsbrief-templates is dat al opgenomen.
%AANHEF% - heer of mevrouw (alleen als het geslacht is opgegeven)
%FIRSTNAME% - voornaam ingeschrevene
%INITIALS% - voorletters ingeschrevene
%LASTNAME% - achternaam ingeschrevene (inclusief voorvoegsel)
Testen
Voordat een bericht verstuurd kan worden dien je deze eerst te testen. Dit kan je doen door op het test-icoontje te klikken. Je krijgt nu een pop-up waar een e-mailadres ingevoerd kan worden. De testmail wordt naar dit adres verzonden.
Ook kan je zien hoe de nieuwsbrief wordt weergegeven in de online versie. Klik hiervoor op het icoontje bekijken .
Als de nieuwsbrief nog bijgewerkt moet worden kan dit met het icoontje bewerken . Je kan nu de editor weer gebruiken en wijzigingen doorvoeren. Wil je de nieuwsbrief helemaal verwijderen, klik dan op
.
Definitief versturen
Wanneer de test goed is kan je de nieuwsbrief versturen. Hiervoor klik je op . De nieuwsbrief wordt nu naar iedereen verstuurd. Na het versturen van de nieuwsbrief is het niet meer mogelijk deze aan te passen of te verwijderen. Test dus altijd! Dit is speciaal gedaan omdat in elke nieuwsbrief een link zit naar de online versie. Het kan dus ook niet zo zijn dat een oude nieuwsbrief op een gegeven moment niet meer terug te vinden is.